Loes en Stijn in Kigoma

Friday, November 03, 2006

De baas van de flikken

Respect tonen is extreem belangrijk in dit land. Dit was me al eerder opgevallen, maar vanmiddag heb ik toch een eerder sterk staaltje daarvan meegemaakt. De baas van de politie voor heel Tanzania kwam op bezoek naar Kigoma. En zoals het hoort moet zo een belangrijk persoon (!) offcieel gegroet worden aan de luchthaven. Wij moesten ook mee, want we werken nauw samen met de politie in ons programma voor ‘small arms and light weapons reduction’.
Afpraak om 13u30 met de hele delegatie die die gast moet gaan ‘groeten’ aan het politiekantoor om dan ‘in kolonne’ naar de luchthaven te rijden. De belangrijke mannen binnen de politie hebben duidelijk hun speciaal uniform aan voor ‘hoog bezoek’, een heel erg officieel ogend pak.
Belangrijke’ personen komen natuurlijk nooit op tijd, dus doden we nog een beetje de tijd aan de luchthaven met handjes schudden en mezelf voorstellen aan een aantal mensen die meewerken aan ons programma.
Tot eindelijk de baas van de flikken met z’n helicopter neerdaalt uit de hemel en begint aan de rij: een voor een handjes schudden met de delegatie van naar schatting veertig personen. Helaas was er juist een VN-vliegtuig aan het opwarmen die de ceremonie serieus verstoorde met z’n lawaai... Er worden nog verwoede pogingen gedaan om die piloten te waarschuwen dat ze hun motoren moeten afleggen, maar die lopen op niets uit. Dus blijft het bij handjes schudden en eens knikken. Daarna iedereen weer in zijn jeep en netjes in kolonne terug.
Amai, die Afrikanen kunnen er toch wel wat van. En ik mag me in mijn job nog aan een zak van die officiele toestanden verwachten met de overheid als belangrijkste partner van UNDP. Help!!!

Loes

0 Comments:

Post a Comment

<< Home