Loes en Stijn in Kigoma

Monday, November 20, 2006

Aanpassen geblazen

Zowel Stijn als ikzelf werken ongeveer uitsluitend met Tanzanianen. Dit maakt de ervaring zeker heel erg interessant en echt. Het risico van de ‘mzungu’ (buitenlander) in de ivoren toren is niet aan ons besteedt! Maar... het is natuurlijk ook wel helemaal niet gemakkelijk. Je moet hier niet een klein beetje geduld hebben, nee, je moet echt over tonnen geduld beschikken! Ik wil echt wel heel veel respect hebben voor de Afrikaanse cultuur en leren van hoe zij de zaken aanpakken, maar er zijn zo weinig voorbeelden van dingen die werken!
Het is alsof er zoveel elementaire schakeltjes van het systeem niet werken dat de motor nooit op gang komt, laat staan kan blijven draaien. Alles, maar dan ook alles is hier een uitdaging.
Vorige week ben ik vier dagen met twee consultants uit New York op stap geweest om onze projecten te evalueren. Dit zorgde soms voor erg pijnlijke confrontaties: de Amerikaanse mentaliteit van efficientie en gedrevenheid vs. de Tanzaniaanse denkkaders. Wat een kloof! En ik dan als bemiddelaar gevangen tussen de twee... Niet altijd ideaal...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home