Loes en Stijn in Kigoma

Monday, October 02, 2006

Flarden uit Dar

Terwijl Loes hier al zwaar aan ’t werken is, lig ik hier elke dag op ’t strand. Je kan je al inbeelden welk geweldig mooi rood kleurtje ik heb!

Nee hoor, toch niet waar, ik sta elke ochtend samen met Loes op en probeer overdag met zoveel mogelijk mensen over palmolie, biodiesel en SME’s (small and medium enterprises) te praten. Ik probeer ook uit te zoeken hoe we een betaalbare en betrouwbare internetconnectie in Kigoma kunnen krijgen (moeilijk te combineren…).

Mijn toekomstige Tanzaniaanse partner, Dr. Hongo, is net teruggekomen uit de VS en is hier nu ook in Dar. Hij is met de delegatie van de president naar de VN in New York getrokken om daar over ‘biofuels’ te praten. Dat zorgt ervoor dat er voor FELISA (het palmolie-biodiesel bedrijfje) heel wat deuren opengaan ivm support… Zo zijn we vanmorgen, geloof het of niet, bij de minister van economische zaken langsgeweest. Heel vriendelijke man die mij welkom heette in Tanzania. Altijd leuk. Morgen gaan we zelfs langs bij de eerste minister…

Ondertussen moeten we het beeld dat Loes jullie schetste in het vorig stukje, toch een beetje bijsturen. Goed aangelegde en propere straten vind je vooral in de business en internationale wijk (voorspelbaar). Eenmaal buiten die wijk wordt het toch allemaal een beetje groezeliger: veel putten in de straat, meer afval langs de weg, meer mensen die je iets proberen te verkopen (aanklampen wordt hier wel echt niet gedaan, aangenaam toch).

Eén van de grootste problemen in Tanzania is de elektriciteitsvoorziening. Overdag is er in Dar gewoon geen elektriciteit en alle winkeltjes en bedrijfjes moeten draaien op dieselgenerators. Die zijn erg duur (diesel is duur, leve biodiesel!), maken een vervelend lawaai en stinken… Ongelofelijk!

Woensdag vertrekken we allebei naar Zanzibar voor zes dagen. We zullen er een soort spoedcursus Swahili volgen. Normaal gezien verblijven we in een lokale familie en krijgen we overdag privé-les. Aangezien we maar vier uur per dag les krijgen, zullen we ons de rest van de dag jammer genoeg moeten bezig houden met tropische visjes bekijken door onze snorkel… Jammer toch.

Voila, jullie hebben weer een beetje beter idee van wat we hier uitspoken. Vele groetjes!

Stijn

PS Installeer zo snel mogelijk Skype op jullie PC, dan kunnen we ons af en toe eens wagen aan een chatsessie of telefoongesprekje…

3 Comments:

Blogger klaas said...

Hei hei,

succes ermee in het mooie afrika.
Gelukkig bestaat internet nog.
bestaan er eigenlijk al mopjes over zanzibar, want die naam klinkt zo mopjesachtig

groetjes uit belgie

3:27 pm

 
Blogger Luc Vanden Abeele said...

Dag Stijn,
en Loes,

Ik hoop het beste voor jullie
en voor de beide projecten
daar in het verre Afrika.

Groetjes,
LuCaS

11:03 am

 
Blogger pc² said...

Dag Stijn en Loes
gelukzakken daar, lekker visjes kijken ;-)
Mocht je nood hebben aan prof. hulp bij het installeren van je internet, ik kan zelf nog een routertje meebrengen!
Bloggen, leuke en zinvolle bezigheid, zeker nu je zo veraf bent. Skypen ook trouwens. Ik ga straks eens op zoek naar je accountnaam.
Wist je trouwens dat je met 'writely' on-line je teksten kunt maken en zelfs op je blog kunt posten. Stukken handiger dan het venstertje waar ik nu in zit te tikken.
Welcome to the Read Write Web ...
Tot ziens, hoors, schrijfs
nog altijd:
pc²

3:13 pm

 

Post a Comment

<< Home