Loes en Stijn in Kigoma

Monday, October 23, 2006

Einde van de Ramadhani, begin van de regen.

Het einde van de Ramadhani is in Tanzania geen wetenschappelijk vaststaand feit. De regel is als volgt: je vast gedurende 28 (of 29) dagen, daarna kijk je 's avonds naar de sterrenhemel. Als je een streepje maan ziet, zijn de volgende twee dagen conge! Er werd voorspeld dat de maan gisterennacht zou verschijnen, maar dat bleek geen waar te zijn. Gevolg: werkedag. Hoogstwaarschijnlijk verschijnt de maan vanavond Daarna start het feest (Idd al-Fitr) voor de moslims. Wat ze juist doen, weet ik niet. Maar er wordt zeker veel gegeten en beesten geslacht (een kip voor de armere, een geit voor de rijkere).
Het einde van de Ramadhani is dit jaar toevallig ook het startsein van het eerste korte regenseizoen (eind oktober tot en met december). Daarnet was het echt genieten van de eerste extreme plensbui. Meteen vormden er zich riviertjes en modderstroompjes, padden kwamen genieten van de regen en de dweil moest jammer genoeg ook uitgehaald worden (onze ramen zijn nogal brollerig).
Gisteren was het genieten van een ander fantastisch Kigoma-spektakel. Plots zaten we vast in een extreme traffic jam. Bleek veroorzaakt te zijn door de aankomst van de trein! Rond het station stonden ongeveer alle taxi's van heel Kigoma op een erg inefficiente manier op elkaar gestapeld. Daartussen een heerlijke chaos van heel veel mensen met valiezen op hun kop, kindjes op hun rug, visjes in hun handen. Wat kan chaos zalig zijn om te observeren!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home